مقدمه
ازآنجا که چانه در تعیین تعادل ظاهری صورت، نقش حیاتی دارد، رفع ایراداتی مانند غبغب، چانه عقب رفته، چانه کوچک و فک نامتقارن نیز میتواند چهره فرد را تا حد غیرقابل باوری بهبود ببخشد. چنین افرادی میتوانند با استفاده از جراحی کاشت چانه یا منتوپلاستی، که شامل استفاده از ایمپلنت برای ایجاد خطوط فک و تقارن صورت است، ظرف مدت زمان کوتاهی، به نتیجه دلخواه خود دست یافته و زیبایی حقیقی صورت خود را بازیابند!
ایمپلنتهای صاف و ایمپلنتهای متخلخل
در جراحی کاشت چانه، از مواد آلوپلاستیک (پودر استخوان مصنوعی ساخته شده از هیدروکسی آپاتیت) برای تصحیح برآمدگی چانه استفاده میشود. این مواد ضد التهاب، ضد سرطان و زیست سازگار بوده و برای بیمار بی خطر هستند.
دو نوع پروتز چانه، در این نوع جراحی زیبایی مورد استفاده قرار میگیرند:
-
ایمپلنتهای صاف
این نوع پروتز چانه از جنس سیلیکون سخت ساخته شده و دارای سطوح غیرمتخلخلی است که مانور داخل چانه را آسان کرده و در صورت نیاز امکان خارج کردن آن نیز وجود خواهد داشت.
-
ایمپلنتهای متخلخل
این نوع ایمپلنت از جنس کامپوزیت یا مد پور است که به دلیل داشتن حفرههای کوچک، چسبیدن آنها به بافت چانه را امکان پذیر کرده و بنابراین تغییر وضعیت یا برداشتن پروتز چانه را بسیار دشوار میکند. این نوع ایمپلنت قابلیت شکل دهی و تراشیدن داشته و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی با استخوان چانه یکی خواهد شد.
آمادگیهای پیش از عمل کاشت چانه
پس از انجام معاینات فیزیکی و آزمایشات تجویزی متخصص جراحی پلاستیک، نوبت انجام آمادگیهای پیش از عمل جراحی است:
- برای حصول بهترین نتیجه از عمل کاشت چانه، لازم است در صورت استفاده از سیگار، چند هفته پیش از انجام این جراحی، سیگار کشیدن را ترک کنید.
- مصرف الکل و مشروبات الکلی نیز حداقل 48 ساعت پیش از عمل جراحی ممنوع است. علاوه بر اینکه الکل ممکن است میزان تأثیر داروهای بیهوشی را به شدت کاهش دهد، لازم است بیمار شب قبل از عمل استراحت کاملی داشته باشد و به خوبی بخوابد.
- پزشک خود را از مصرف هر گونه دارو مطلع کنید. این مورد شامل آسپرین، مسکنها، مکملهای گیاهی و ویتامینها نیز میشود. ممکن است نیاز باشد مصرف برخی از انواع دارو را به کلی متوقف کنید. به عنوان مثال داروهای ضد التهاب میتوانند میزان خونریزی را افزایش دهند!
- برخی از پزشکان برای بررسیهای دقیقتر، پیش از عمل پروتز چانه، از زوایای مختلفی از صورت شما عکس خواهند گرفت. این کار امکان اشتباه در حین عمل را به حداقل میرساند و به پزشک امکان میدهد کاملاً روی زوایای صورت شما مطالعه کند.
- از آنجا پس از عمل کاشت چانه برای مدتی امکان استحمام وجود ندارد، بهتر است روز قبل از جراحی دوش گرفته و البته موهای خود را خوب بشویید.
- پیشنهاد میشود در صورتی که شاغل هستید، برای یک هفته مرخصی بگیرید. این زمان که لازم است در خانه و در حال استراحت طی شود، به شما کمک میکند دوره نقاهت و بهبودی خود را به خوبی بگذرانید.
- به خاطر داشته باشید که داشتن همراه در زمان انجام عمل جراحی و حداقل یک شب پس از آن لازم است. بنابراین پیش از عمل، هماهنگیهای لازم را با یکی از نزدیکان یا دوستان خود انجام دهید.
- بهتر است مشاورههای پیش از عمل را جدی بگیرید و درمورد هر نکته به ظاهر کوچکی مطمئن شوید. به عنوان مثال میتوانید در مورد نوع پروتز چانه مورد استفاده پزشک سوال کنید. در نظر داشته باشید که پروتزهای باکیفیت، مانند محصولات کمپانی implentech نتایج بهتری نیز به همراه خواهند داشت.
عوارض ناشی از عمل کاشت چانه
انواع پروتز چانه، صاف یا متخلخل، زیست سازگار هستند و به راحتی با بدن انسان همخوانی پیدا خواهند کرد. این ایمپلنتها معمولاً مشکلی برای افراد ایجاد نخواهند کرد و به تعویض نیاز ندارند. اما برخی عوارض مانند احساس درد، در انواع عملهای جراحی طبیعی هستند:
- این عمل زیبایی، از طریق برش زیر چانه انجام میگیرد. بنابراین در صورتی که خروج مایع از ناحیه کاشت پروتز چانه بیش از چند روز طول کشید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- ایجاد تورم و کبودی در ناحیه گردن و صورت، بعد از جراحی کاشت چانه طبیعی است. البته ممکن است بهبود این علائم تا دو هفته به طول بینجامد. بنابراین برای اطمینان از نتیجه عمل جراحی، صبور باشید.
- ممکن است در روزهای اول پس از جراحی، در ناحیه لب و چانه دچار بی حسی شوید و این احساس ممکن است برای جویدن غذا مشکل آفرین باشد.
مراقبتهای پس از عمل کاشت چانه
عمل کاشت چانه، یک نوع جراحی کم تهاجم و آسان است که دوره بهبود کوتاهی خواهد داشت؛ اما مانند هر نوع جراحی پلاستیک دیگری، برای رسیدن به بهترین نتیجه، به رعایت برخی نکات ساده نیاز دارد:
- تا چند شب پس از انجام عمل جراحی (دو یا سه شب) باید با سر بالا بخوابید. به این ترتیب عوارضی مانند تورم کاهش مییابد.
- استفاده از کمپرس یخ در ناحیه چانه، گردن و لب نیز در از بین رفتن تورم ناشی از جراحی مؤثر خواهد بود.
- جراحان پلاستیک برای کاهش عوارض عمل کاشت چانه، آنتی بیوتیک و مسکن تجویز میکنند. توصیه میشود مصرف به موقع و کامل داروها را جدی بگیرید.
- از نظر غذایی، بهتر است چند روز اول را با غذاهای نرم سپری کنید. به این ترتیب موقع جویدن دچار مشکل نخواهید شد و به بخیههای داخل دهان آسیبی وارد نمیشود.
- وارد شدن هر گونه فشار به ناحیه جراحی به خصوص در شش هفته اول پس از کاشت چانه، میتواند مشکلآفرین باشد. بنابراین چه در طول روز و چه در زمان خواب شب، مراقب باشید به چانه خود فشار وارد نشود!
- تا 48 ساعت پس از عمل کاشت چانه صورت خود را نشویید. حمام کردن پس از 48 ساعت، البته بسیار آرام و بدون وارد کردن فشار به ناحیه عمل، مانعی ندارد.
- مسواک زدن بلافاصله پس از عمل امکان پذیر است، اما توجه داشته باشید که در اطراف ناحیه برش، با احتیاط مسواک بزنید تا به بخیهها آسیبی وارد نشود.
- فعالیتهای شدید بدنی و خم شدن، برای مدت دو هفته پس از کاشت پروتز چانه ممنوع است. البته فعالیتهای سبکی مانند پیاده روی نه تنها مشکلی نخواهد داشت، بلکه پیشنهاد نیز میشود.
- حرکات اضافی صورت، خندیدن و لبخندهای بزرگ باید برای حدود دو هفته محدود شود.
- برای بازگشت به فعالیتهای عادی روزمره خود عجله نکنید. اجازه بدهید تا جراح شما با توجه به پیشرفت وضعیت بهبودی تان، زمان این کار را مشخص کند.
- در صورتی که اثر جراحی روی صورت شما باقی ماند و ایجاد اسکار کرد، نگران نباشید؛ با پزشک خود برای تجویز آنتی اسکارهای با کیفیتی مانند Cimeosil، مشورت کنید.